Türkiye 6 Şubat 2023 günü sabah saat 04:17’de kara bir güne uyandı. Ülke tarihindeki en ölümcül depremlerden olan 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye’nin orta kesimlerini, Suriye’yi vurarak yakın ülkeleri ve yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı birçok şehri etkiledi.
Hatay, Maraş, Antep, Diyarbakır, Malatya, Osmaniye, Adana, Adıyaman ve Urfa başta olmak üzere meydana geldiği bölgeyi büyük ölçüde etkileyen depremde ölü sayısı binleri buluyor ve sayı artmaya devam ediyor.
Bölge, kurtarma ekipleri tarafından yeterince yönetilemediği/kontrol altına alınamadığı için karlı kış, felaketin şiddetini daha da artırıyor. Türkiye, depremin ilk günü uluslararası destek için 4. seviye acil durum ilan etti. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre çok sayıda kişi ya hayatını kaybetti ya da enkaz altında kaldı, binlerce kişi de soğuk hava koşullarında ya evsiz kaldılar ya da evlerine giremez oldular. Artan hava muhalefetine rağmen arama kurtarma ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Yıkımın ağırlığının şu anda görebildiğimizden çok daha ciddi olduğu endişesi derinleşiyor.
Depremin ilk anından itibaren birçok yerel yardım ve destek kuruluşu seferber olmakta, şartlar elverdiğince depremzedelere ulaşmaya ve yardım sağlamaya çalışmakta. Bölgede acil eylemliliğe, gıda, kışlık giysi ve barınma desteği gibi temel kaynaklara acilen ihtiyaç duyulmaktadır.
Türkiye Araştırmaları Enstitüsü, Ahbap Derneği’ne ve bölgede faaliyet gösteren Türkiye’deki diğer aktif & saygın sivil toplum kuruluşlarına şeffaf bir şekilde aktarılacak fonların toplanmasında, iyileştirme çalışmalarına acil destek sağlamada uluslararası kamuoyunu yerel ve uluslararası düzeyde harekete geçmeye çağırıyor. Bağış güncellemeleri kampanya sayfasında sıkça paylaşılacaktır.
Depremzedelere sunacağınız acil destek ve yardımlar hayati önem taşıyor. Kurtarma çalışmalarına destek olacak her meblağ önemli. İhtiyaçlar ortaya belirdikçe, bölgedeki deneyimli yerel kuruluşları destekleyeceğiz. Lütfen bu kampanyayı yaymamıza siz de yardımcı olun.
Türkiye Araştırma Enstitüsü (RIT)Research Institute on Turkey, Inc., ABD’nin New York Eyaleti’nde kayıtlı 501(c)3 kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. EIN: 81-4004031
Destek veren akademisyenler:
Supporting Academics:
Dr. Canan Dağdeviren, Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA
Dr. Çağhan Kızıl, Columbia University, USA
Dr. Yektan Türkyılmaz, Central European University, Austria
Dr. Gülce Nazlı Dikeçligil, University of Pennsylvania, USA
Dr. Esra Akcan, Cornell University, USA
Dr. Onur Günay, Princeton University, USA
Dr. Semir Beyaz, Cold Spring Harbor Laboratory, USA
Dr. Bruce Alberts, University of California, San Francisco (UCSF) and National Academy of Sciences (NAS), USA
Dr. Can Erbil, Boston College, USA
Dr. Selçuk Şirin, New York University (NYU), USA
Dr. Tolga Ozmen, Massachusetts General Hospital, USA
Dr. Aslı Arda, University of Copenhagen, Denmark
Dr. Derya Sargın, University of Calgary, Canada
Dr. Tobias Noebauer, The Rockefeller University, US
Dr. Ayça Çubukçu, London School of Economics, UK