Türkiye’de akademi 1980’lerden bu yana zorlayıcı bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Üniversite yapılarında değişikliği hedefleyen son dönem uygulamalar ve bu uygulamalara eklenen toplu akademisyen tasfiyesi bu sürecin son aşamasına gelindiğini göstermektedir. Dönüşüm, daha kapsamlı neoliberal sosyo-ekonomik yapılanmanın gereklerine uygun biçimde işletilmiştir. Bu süreçte neoliberal politikalara eşlik eden otoriter unsurlar giderek artan bir öneme sahip olagelmiştir.
Türkiye’de akademik özgürlüklerin ihlali geçtiğimiz on yıl içerisinde yükselen bir ivmeyle devam etmiş ve 2016’dan bu yana gitgide artan sayıda akademisyenin bilgi üretim alanlarındaki yerlerinden edilmeleriyle daha önceden görülmemiş düzeye ulaşmıştır. Mevcut Türkiye siyasetinde hâkim olanın faşist hat olduğu göz önüne alındığında bu gelişmelerin sosyo-politik gelişmelerin akademik analiz olanaklarını doğrudan etkilemeleri kaçınılmazdır.
Bu grup, Türkiye’deki akademik yerinden edilmelerin içinde, alternatif metodolojinin, dilin ve mekânın olanaklarını da tartışarak, yollar, yaklaşımlar ve alanlar aramak üzere bir zemin sunmayı hedeflemektedir. Böylelikle, siyasetin faşist hatlarının gelişme sürecinde sosyal bilimler alanında sessizleştirilen/susturulan olan sesler/sözler, tecrübeler ve çözümlemeler için bir araştırma mekânı oluşturmayı amaçlamaktayız.