1980 askeri darbesi yakın tarihimiz içerisinde çok önemli bir döneme işaret ediyor. Milli Güvenlik Kurulu 12 Eylül’de darbe yapıp, ülke genelinde olağanüstü hal ilan ederek parlamento ve Hükümeti feshettiğinde yalnızca hegemonik krizi sonlandırmakla kalmadı aynı zamanda sistemin neoliberal düzene entegrasyonunun da önünü açacak düzenlemelerle toplumun yeniden inşasını sağladı. Bir sözlü tarih çalışması olarak tasarlanan bu çalışma darbe ve sonrasında güvenlik güçlerinin doğrudan hedef aldığı devrimcileri ve ailelerini konu alıyor. Bu anlatılar, ailelerin ve daha geniş anlamıyla toplumun maruz kaldığı militarizmin ve açık faşizmin etkilerini gün yüzüne çıkarıyor.
Bu çalışma daha önce mercek altına alınmamış üç alandaki ilk etkileşimli arşiv olacak:
Bir sözlü tarih arşivi olarak çocuklar, eşler, kardeşler, anne-babalar: Psikolojik olarak ayakta kalabilmek adına uzun dönemli mücadeleleri yanında adalet sağlamaya yönelik olarak dikta rejimine karşı kolektif mücadelelerin anlatımı.
Bir sözlü tarih arşivi olarak Avrupa ve Amerika’daki siyasi mülteciler ve aileleri: Halihazırda devam eden araştırma Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mültecileri ve ailelerini kapsamaktadır.
Bir sözlü tarih arşivi olarak ordunun ve polisin hedef aldığı Kürtler ve aileleri.