* For English click here / Ingilizce sayfa için burayı tıklayınız.
Türkiye’de milyonlarca insan krediyle ev, araba ve uçak bileti alıyor; bedelli askerlikten faydalanıp, çocuklarının eğitimini, ailesinin sağlık masraflarını karşılamaya, hatta kredi borcunu ödemeye çalışıyor. Küçük üreticiler ve çiftçiler geçimlerini sağlamak için mikro-kredilere bel bağlıyor. Milyonlarca insan her gün cep telefonlarına gelen mesajlar, yol kenarındaki afişler ve televizyon reklamlarındaki tatlı vaatlerle biraz daha borçlanmaya çağırılıyor.
Devlet ekonomideki tıkanmanın önüne geçebilmek için bir yandan özel borcu teşvik ederken yakın zamanda kimliği belirsiz bir faiz lobisiyle mücadeleye de tutuşmuş durumda. Öte yandan sorunlu ve tartışmalı mega projelerin kredilerine kefil olarak ülkenin doğasını ve finansal yapısını tehlikeye atıyor. Şirketler ise ülkeye akmaya devam eden portfolyo yatırımlarını devletin inşaat ve enerji alanında yarattığı rant alanlarına yönlendirmek için amansız bir rekabete tutuşmuş durumda.
Türkiye’de ve dünyada toplumun, şirketlerin ve devletin bugünü ve yarını borç dinamikleri üzerinden şekilleniyor. Finansallaşma, sanayileşme sonrası dönemin bu boyutunu incelemek adına araştırmacılar arasında rağbet görmekte. Yeni kurulan Finansallaşma ve Borç Araştırma Ağı ile bu konuları Türkiye özelinde çalışan araştırmacıları bir araya getirmek, müşterek girişimlerde bulunmak ve araştırmacıların bu konuların paydaşları ile iletişimini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de finansallaşma çalışmak isteyen herkesi aramızda görmek isteriz.
Ümit Akçay New York Üniversitesi, MEIS bölümünde misafir öğretim üyesi. Doktorasını Marmara Üniversitesi, SBE, İktisat Bölümün’den aldı. Akçay, Finansallaşma, Borç Krizi ve Çöküş: Küresel Kapitalizmin Geleceği (Ankara: Notabene, 2014) kitabının ortak yazarı ve Para, Banka, Devlet: Merkez Bankası Bağımsızlaşmasının Ekonomi Politiği (İstanbul: SAV, 2009) ile Kapitalizmi Planlamak: Türkiye’de Planlamanın ve Devlet Planlama Teşkilatının Dönüşümü (İstanbul: SAV, 2007) kitaplarının yazarıdır. Akçay, güncel olarak karşılaştırmalı kalkınma çalışmaları, ekonomik krizler, merkez bankacılığı ve finansallaşma alanlarıyla ilgilenmektedir. Küresel ekonomik krizin farklı yönleriyle üzerine Kriz Notları blogda (http://kriznotlari.blogspot.com) düzenli olarak yazmaktadır. Akçay’ın diğer çalışmalarına şuradan ulaşılabilir: nyu.academia.edu/UmitAkcay
Bert Azizoğlu, New York’taki New School Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi doktora öğrencisi ve Fulbright bursiyeri. Araştırmaları, finansallaşmanın OECD ülkelerinde emek ilişkileri, istihdam ve gelir dağılımını nasıl biçimlendirdiği üzerine odaklanıyor. Viyana Ekonomi ve Ticaret Üniversitesi ve Rotterdam Erasmus Üniversitesi İşletme Okulu’ndan lisans ve yüksek lisans derecelerine sahiptir.
Yetkin Borlu lisans derecesini Marmara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Yükseklisansını Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları programında, doktorasını Pensilvanya Eyalet Üniversitesi (A.B.D.) Kır Sosyolojisi Bölümü’nde tamamladı. Şu anda Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak kırsal ve uluslararası kalkınma, kalkınma sosyolojisi ve ekonomi-politik alanlarında çalışmalarını sürdürüyor.
Özlem Çelik Sheffield Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde doktora çalışmasını tamamlamış ve şu anda ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırmacı olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda IIPPE (SOAS) kapsamında bulunan Kentsel ve Bölgesel Politik Ekonomi Çalışma Grubu’nun koordinatörlerinden biridir. Devletin mekansallığı, kent hakkı, kentsel dönüşüm ve kentsel toplumsal hareketler üzerine akademik ve akademik olmayan çalışmaları basılmıştır. Çalışma alanı devlet ve devletin mekansallığı, devletin yeniden ölçeklendirilmesi, konut, kentsel dönüşüm, kentsel hareketler, feminist politika ve finansallaşmadır. Daha detaylı bilgi için: https://metu.academia.edu/OzlemCelik
Ali Rıza Güngen kamu borç piyasasının oluşturulması ve borç yönetimine odaklandığı doktora tezini ODTÜ’de bitirdi. Aynı çalışmayla 2013 yılında Türk Sosyal Bilimler Derneği Genç Sosyal Bilimci Ödülü aldı. Finansallaşma, devlet kuramı ve yakın dönem Türkiye siyaseti ilgi alanlarındandır. Finansallaşma, Borç Krizi ve Çöküş: Küresel Kapitalizmin Geleceği kitabının ortak yazarlarındandır. Queen’s Üniversitesi Kalkınma Çalışmalarında doktora sonrası araştırma için bulunmaktadır ve Türkiye’de finansal tabana yayılma politikası ve finansal alanın düzenlenmesi konularında çalışmalarına devam etmektedir. Çalışmaları için Academia.edu, blog girdileri için http://kriznotlari.blogspot.com ve http://frogthregime.blogspot.com adreslerine bakılabilir.
Elif Karaçimen iktisat alanındaki lisans derecesini Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden, ve aynı alandaki doktora derecesini de Londra Üniversitesi SOAS’tan aldı. Rize Recep Tayyip Erdoğan Universitesi İktisat Fakültesi’nde Yardımcı Doçent olan Karaçimen, bankacılık ve kredinin politik ekonomisi, gelişmekte olan kapitalist ekonomilerin finansallaşması ve hane halkı borcu konuları hakkında araştırmalar yürütmektedir. Para ve Finans Araştırmaları Grubu (RMF) üyesidir.
Bize email atabilir, e-bültenlerimize buradan kaydolabilir, güncel faaliyetlerimizi de buradan takip edebilirsiniz.